FAQ
Her finder du svaret på de oftest stillede spørgsmål – Frequently Asked Questions.
FAQ
Generelle spørgsmål
Hvad tøj skal vi tage på?
Det kan hurtigt se tosset ud på billeder, hvis man blander nogle iøjenfaldende farver, der ikke går særlig godt sammen.
Min anbefaling er derfor som følger:
- Hold tøjet i neutrale farver
- Koordinér på tværs af familier: aftal fx brug af samme farve
- Undgå perler og pailletter. Sart tøj, der kan gå i stykker
- Undgå mønstre (striber, polkaprikker og abstrakte mønstre)
- Undgå tekst på tøj (”have a nice day”)
- Undgå figurer/print på tøj
- HUSK!!! Tjek alle sokker for huller!!!!
Man bør holde sig fra ovenstående, da eksemplerne nævnt skaber en visuel bevægelse i tøjet eller et skrigende interesspunkt, som øjet ikke kan abstrahere fra. Derved vil ens fokus ligge mere på tøjet end på personernes ansigter. Det kan være svært at finde børnetøj i neutrale farver og uden alt for mange mønstre. Så her vil jeg anbefale så vidt muligt blot at finde noget uden tekst.
Tag evt. lidt ekstra tøj med. Så kan jeg hjælpe Jer med at vurdere, hvad der vil være bedst at bruge, hvis I er i tvivl.
Hvordan redigeres billederne - og hvor meget?
Hvor meget der redigeres kommer dels an på det enkelte billede og dels på dine ønsker.
Min redigeringsstil er realistisk og etisk. Jeg fjerner fx ikke modersmærker, ar, akne el. lign., medmindre du har bedt mig om det. Men jeg giver gerne huden et lille udglattende lag og øjnene får et lille pift. Det er en redigering som man ikke bemærker, men som gør hele forskellen. En sådan redigering tager cirka 45-60 minutter pr. motiv og er dybdegående i detaljerne.
Det jeg bl.a. kan gøre er at bytte et par øjne, et hoved eller måske en halv krop ud, hvis det er dét, der gør billedet helt perfekt. Særligt praktisk med mindre børn, der sjældent sidder helt stille. Om det kan lade sig gøre er en vurderingssag.
Redigering er i øvrigt inklusiv i prisen på mine produkter.
Se eksempler på redigering på siden “Retouchering“.
Bruger fotografen vores billeder?
Din tryghed er vigtig for mig. Derfor bruger jeg ikke dine billeder på hverken mit website eller til markedsføring på fx Facebook uden dit samtykke.
Efter endt fotografering vil du blive spurgt, om fotografen må bruge billederne. Ønsker du dem ikke brugt svarer du blot nej. Herefter får din sessionsmappe et mærke, så jeg om 5 år stadigvæk kan se, at billederne ikke må bruges.
Svarer du ja til, at fotografen må bruge billederne, er det stadigvæk langt fra sikkert, at de vil blive brugt. Websitet fremviser nemlig kun et uhyre lille udpluk af de fotograferinger, som jeg har haft gennem tiden.
Er der signatur på billederne?
Ja – alle fysiske produkter (pånær specialprodukter såsom krus, puder, drikkedunk m.v.) leveres med en signatur på billedet – placeringen kan være centreret eller venstre-/højrestillet alt efter, hvad der passer bedst til det pågældende billede.
Kan man få leveret billeder uden signatur?
Ja. I 2019 gjorde jeg det muligt for mine kunder, at bestille det der hedder “Signaturfri ordre”. For 200 kr. kan man nu købe sig fri for signaturen på de fysiske produkter på den pågældende bestilling, såsom fx fotopapir og lærreder.
Alle digitale filer i printbar opløsning (300dpi) leveres altid uden signatur (uden beregning), så du kan beskære efter behov.
Alle digitale webfiler for pågældende ordre (72ppi) leveres altid MED signatur, uanset om der er tale om en signaturfri ordre eller ej. Dette skyldes at webfilerne leveres som en gratis service og kan derfor ikke tilkøbes. Det skyldes også at webfilerne er produceret til brug på bl.a. sociale medier, hvor fotografen har mindre kontrol over eksponeringen og delingen af billeder og derfor påråber sig retten til beskyttelse mod misbrug, duplikation eller fejlkredittering af sine fotografier.
Hvorfor bruger man signatur på billederne?
Fotografen sætter signatur på sine fotografier for at beskytte sine fotografier mod misbrug, ulovlige duplikationer samt fejlkredittering m.v..
Kan fotografen overhovedet tillade sig at sætte en signatur på mit fotografi?
Ja. Faktisk kan fotografen ifølge paragraf 3 i ophavsretsloven gøre krav på at kunne beskytte sine værker ved at sætte signatur på.
OPHAVSRETSLOVEN § 3
“Ophavsmanden har krav på at blive navngivet i overensstemmelse med, hvad god skik kræver, såvel på eksemplarer af værket som når dette gøres tilgængeligt for almenheden.”
Netop af dén grund vil du hos mange professionelle fotografer opleve, ikke at kunne få udleveret fotografier uden signatur. Nogle fotografer udleverer slet ikke digitale filer af nogen art. Hvad fotografer vælger at gøre er meget forskelligt og der er derfor ingen facitliste – intet rigtigt eller forkert. Er du i tvivl skal du kontakte den pågældende fotograf og spørge ind til, hvad denne gør.
Eksempler på signatur (foto 13x18cm)
Hvad er leveringstiden på bestillinger?
Alle angivne leveringsperioder gælder fra bestillingstidspunktet og tager udgangspunkt i at bestillinger afhentes i studiet… BEMÆRK! Der kan være forlænget leveringstid i perioderne juli-august grundet bryllupssæson. I 2020 kan der grundet covid og rykning af konfirmationer til aug/sept. også opstå yderligere ventetid med et par uger. Men jeg forsøger at få gjort alle ordre klar hurtigst muligt. Jeg beklager ulejligheden.
Fotoprints: 2-3 uger
Da der naturligvis kan opstå fejl ved produktionen er der afsat tid til eventuelle omleveringer. Ofte er bestillingerne dog allerede klar til afhentning inden for 1-2 uger (gælder ikke for billedrammer).
Vægmotiver: 3-4 uger
Vægmotiver tager længere tid at producere og derfor forlænges leveringstiden. Her er der også afsat tid af til en eventuel omlevering. Nogle vægprodukter tager længere tid at fremstille end andre, fx print på glas, lærred i specialmål eller aluprint.
Digitale filer: 1-5 uger
Leveringstiden på digitale filer varierer af antallet. Det tager tid at redigere portrætter. Er der tale om få filer kan de leveres inden for alt fra samme dag til 1 uge. Er der tale om flere filer, kan der gå op til 5 uger.
1-5 filer: 1 uge
6-15 filer: 2-4 uger
Over 15 filer: 4-6 uger
Der er ovenfor taget udgangspunkt i redigerede studieportrætter og ikke billedeserier fra locationshoots, bryllupper m.v.
Billederammer: 2 dage – 5 uger
Leveringstiden på billederammer svinger meget alt efter om leverandøren har den på lager eller om den skal bestilles hjem. Nogle rammer har jeg også liggende i butikken, men langt fra alle.
Bestillinger kan afhentes i studiet i Solbjerg eller sendes til DAO(GLS Pakkeshop, hvorfor der kan forventes yderligere leveringstid. Forsendelse er ikke medregnet i ovenstående forventede leveringstider.
Brugsret vs. Ophavsret - hvad er forskellen?
BRUGSRET
Brugsretten er de rettigheder du har købt dig til. Men hvad er det så? Det kan være rettigheder til selv at måtte fremkalde filen, hvilket netop er tilfældet hos Koldsø Fotografi.
Du kan læse lidt mere om ophavsret vs. brugsret i dette blog-indlæg af Joanna, eller i dette indlæg fra Dansk Journalistforbund. (Eksemplet er godt nok om skrevne tekster, men gælder på fuldstændig samme måde for fotografiet).
OPHAVSRET
Har man været ophavsmanden til et værk – fx. et fotografi – så har man ejerskabet over dét fotografi. Køber man som kunde en digital fil af en fotograf, så har du kun købt brugsretten – dvs. retten til at bruge filen til et bestemt formål. Du har ikke købt ejendomsretten – den vil altid tilhøre fotografen. Det er bl.a. derfor det ikke er tilladt at ændre i billedet, ved fx redigering medmindre skriftlig tilladelse er givet fra ophavsmanden (fotografen).
UDSNIT FRA OPHAVSRETLOVEN
§ 1. Den, som frembringer et litterært eller kunstnerisk værk, har ophavsret til værket, hvad enten dette fremtræder som en i skrift eller tale udtrykt skønlitterær eller faglitterær fremstilling, som musikværk eller sceneværk, som filmværk eller fotografisk værk, som værk af billedkunst, bygningskunst eller brugskunst, eller det er kommet til udtryk på anden måde.
Stk. 2. Kort samt tegninger og andre i grafisk eller plastisk form udførte værker af beskrivende art henregnes til litterære værker.
Stk. 3. Værker i form af edb‑programmer henregnes til litterære værker.
§ 3. Ophavsmanden har krav på at blive navngivet i overensstemmelse med, hvad god skik kræver, såvel på eksemplarer af værket som når dette gøres tilgængeligt for almenheden.
Stk. 2. Værket må ikke ændres eller gøres tilgængeligt for almenheden på en måde eller i en sammenhæng, der er krænkende for ophavsmandens litterære eller kunstneriske anseelse eller egenart.
Stk. 3. Sin ret efter denne paragraf kan ophavsmanden ikke frafalde, medmindre det gælder en efter art og omfang afgrænset brug af værket.
§ 53. Ophavsmanden kan med de begrænsninger, der følger af §§ 3 og 38, helt eller delvis overdrage sine rettigheder efter denne lov.
Stk. 2. Overdragelse af eksemplarer indbefatter ikke overdragelse af ophavsretten.
Stk. 3. Har ophavsmanden overdraget en ret til at udnytte værket på en bestemt måde eller ved bestemte midler, giver overdragelsen ikke erhververen ret til at udnytte værket på andre måder eller ved andre midler.
Stk. 4. Bestemmelserne i §§ 54‑59 om overdragelse af ophavsret kan fraviges ved aftale mellem parterne, medmindre andet er fastsat i de enkelte bestemmelser.
FAQ
Spørgsmål vedr. Digitale Filer
Sælger du digitale filer?
Ja. Hos Koldsø Fotografi kan du købe dine yndlingsfotografier som digitale filer i fuld opløsning. Disse filer kan man selv fremkalde lige så tosset man lyster. Man må dog ikke redigere i dem, dog er beskæring tilladt.
Alle bestilte billeder leveres i redigeret tilstand med en opløsning på 300ppi, uden signatur og i JPG format. (Husk at også ved køb af disse digitale filer, får du en lille webfil med af de bestilte motiver).
1 stk. bestilt fotofil leveres i to varianter: farve og sort/hvid. Du får faktisk hele to filer pr. motiv!
PRISER PÅ DIGITALE FILER
1 stk. fotofil = 500 kr. / 5 stk. fotofiler = 2000 kr.
Hvordan leveres digitale billeder?
Du kan få leveret dine bestilte yndlingsfotografier enten som digital download (WeTransfer) eller på en CD.
Følger de store filer med, når man bestiller print?
Nej. Man får ikke udleveret printbare filer, når man køber et print. Men man får en gratis lille web-fil af det bestilte motiv, som kan bruges på fx. Facebook.
Man kan af og til opleve at jeg reklamere med “Månedens Tilbud”, hvor der fx er tale om en digital pakke. Men disse tilbud er gældende i begrænsede perioder og kommer ikke nødvendigvis igen. Disse vil være at finde på min BLOG.
Men hvis billedet allerede ER redigeret, hvorfor kan man så ikke få den med?
Det er et godt spørgsmål, som jeg har fået et par gange. Man får ikke udleveret de store filer, hvis man ikke tilkøber dem. Det skyldes at dét man faktisk køber IKKE er selve filen – men brugsretten til filen.
Hvad er brugsret?
Brugsret er med andre ord en tilkøbt rettighed til at fremstille fysiske kopier af den pågældende fil. Det er brugsretten der koster 500 kr. ikke filen selv. Så selvom filen er blevet redigeret, så skal man altså betale for den rettighed, at måtte fremkalde billederne. Du kan læse lidt mere om forskellen på brugsret og ophavsret i feltet ovenfor.
Kan jeg bestille billeder kun til "computeren"?
Når du bestiller et et digitalt redigeret fotografi, så får du faktisk en lille webfil af motivet med gratis. faktisk får du to – for webfilen leveres både i farve og sort/hvid.
Det er ikke muligt at købe disse små filer – de leveres udelukkende som ekstra service ved en ordinær bestilling.
Disse webfiler leveres med signatur.
Kan man få udleveret de uredigerede billeder?
Nej. Jeg udleverer aldrig uredigerede/ufærdige billeder.
Fotografiet er et håndværk og jeg skal kunne stå inde for den kvalitet, der leveres. En rå fil er blot et ufærdigt billede og kun det halve produkt. Derfor er det ikke muligt at kunne få udleveret rå filer. Ej heller, hvis man selv ønsker at redigere dem. Det er nemlig ikke noget jeg tillader, da billedet (også det rå) er beskyttet under ophavsret. Jeg vil være sikker på at kvaliteten er i top, og det kan jeg kun være ved ikke at lade andre håndtere mine fotografier.
Må jeg selv redigere billederne?
Koldsø Fotografi tillader ikke andre end fotografen selv, at redigere billederne. Grunden til dette er, at en dårlig redigering kan ødelægge et ellers godt billede – og det vil altid være dén der har fotograferet billedet, som vil blive ramt af en evt. dårlig redigering. Samtidig er hvert billede redigeret med et bestemt udtryk for øje, og det ønsker jeg ikke skal ødelægges af en anden redigering eller fx et Instagram filter.
Jeg vil gerne have fuld kontrol over den kvalitet og det udtryk, der leveres fra min virksomhed, derfor er det også kun fotografen selv, der står for redigeringen.
Kontakt
Mobil: +45 42 49 43 81
E-mail: info@koldsoefotografi.dk
B2B: www.fotografchanettkoldsoe.dk
Koldsø Fotografi
v/ Chanett Koldsø
8660 Skanderborg
CVR-nr.: 34234051